viernes, 18 de diciembre de 2020

MESURES PER A LA MILLORA DE L’ATENCIÓ SANITÀRIA ALS CENTRES DE SALUT.

 


MOCIÓ de les Entitats Socials de Terrassa que signen aquest document i QUE PRESENTEN A L’AJUNTAMENT DE Terrassa SOL·LICITANT ALS GRUPS MUNICIPALS QUE S’HI ADHEREIXIN EN DEFENSA DEL SISTEMA PÚBLIC DE SALUT DEMANANT MESURES PER A LA MILLORA DE L’ATENCIÓ SANITÀRIA ALS CENTRES DE SALUT.
 

Atès que el Departament de Salut de la Generalitat està apostant per mantenir el 70% dels centres de salut amb atenció no presencial, el que està comportant una deficient atenció als usuaris i usuàries d'aquest sistema tan important, com ja ha demostrat amb el Covid 19, quan ha resultat imprescindible per tallar la propagació de la pandèmia amb els primers símptomes en la població.

Atès que aquesta és una situació que torna a posar a la palestra els problemes de la sanitat pública a Catalunya, si en els primers temps de la pandèmia la necessitat d'aprofitar el personal dels CAPS per donar suport als hospitals que es trobaven desbordats van justificar la manca de personal, en l'actualitat no té cap justificació, per moltes explicacions que es puguin donar des del Departament de Salut, el que si és cert que aquesta "personalització telefònica" de l'atenció primària pot comportar molts possibles errors, entre el metge que et parla per telèfon o videotrucada i el pacient. Es cert que moltes vegades costa que el malalt sàpiga descriure les seves afeccions presencialment, però una senzilla auscultació per part del metge pot arribar a descobrir una malaltia que reconeguda a temps pot permetre solucionar un problema que podria ser greu.

Tothom recorda que ja l'any passat hi va haver moltes queixes pel tancament de molts CAP i les conseqüents protestes d'usuaris i personal mèdic. Es va denunciar aquesta manca d'atenció que simplement era conseqüència de la manca de personal i aquesta situació es torna a donar en l'actualitat aprofitant la COVID 19, s'intenta revestir la nova mesura com una precaució sanitària però el que realment s'amaga és una falta de personal sanitari no només en els Centres d'Atenció Primària sinó en els Hospitals. 

Novament veurem com es tanquen plantes senceres. Els centenars de professionals de la Sanitat acomiadats o que no se'ls ha renovat el seu contracte així ho testifiquen, mentre se'ls segueix devent les retallades econòmiques que en el seu dia van haver de patir.

Som molts els Col·lectius de Marea Pensionista o de Marea Blanca que fa mesos que estem protestant davant dels centres de salut que estan treballant sota mínims i sembla ser que el Departament de Salut es fa el sord a aquesta petició de l'obertura total dels Centres de Salut.

Atès que aquesta situació tan calamitosa de la sanitat, amb gravíssims problemes per a la salut de la població, té un màxim responsable, el Govern de la Generalitat de Catalunya, que és qui en té les competències.

Atès que aquesta afirmació no és una simple opinió, sinó que són les dades provinents del Ministeri d'Hisenda i de la “Asociación Estatal de Directores i Gerentes en Servicios Sociales”, que a continuació s’exposen, les que ho confirmen i ho avalen:

Dades comparatives Catalunya i la resta de les comunitats autònomes

(CC.AA): ANY 2018:

1. Despesa sanitària en atenció primària: Catalunya el 12,98%, aquest percentatge se situa per sota de la mitjana d'Espanya i és un 4,74% menys que Andalusia, el 17,45%, la C.A. que més va invertir en atenció primària.

2. Despesa en remuneració de personal: Catalunya va ser la C.A. que menys va gastar, el 35%. A l'altre extrem se situa Aragó que va ser la C.A. que més va invertir en personal amb un 52,24% de la despesa.

3. Percentatge de la despesa destinada a la sanitat privada: Catalunya és la primera C.A. en transferir diners públics a la sanitat privada, el 25,34%. La següent C.A. és Balears amb el 9,93% i en l'última posició es situa Cantabria amb el 3,49%.

ANY 2019.

1. Despeses per habitant en polítiques socials (sanitat, educació, serveis socials i promoció social). Catalunya és la C.A. que menys inverteix per habitant: 2.200 euros; Navarra la comunitat que més inverteix amb 3.421 euros.

En aquest capítol de despesa per habitant la situació encara és més greu si contemplem que l'any 2009 la despesa per habitant a Catalunya era de 2.788 euros, és a dir 588 euros més que en l'actualitat, sent l'única comunitat autònoma que en lloc d'incrementar la despesa, ja insuficient fa 11 anys, l'ha anat reduint, i de quina manera.

Atès que a la llum d’aquestes dades ens trobem amb una realitat incontestable:

1) Que la despesa que el Govern de Catalunya dedica a l’Atenció Primària està molt per sota de la mitjana espanyola.

2) Que Catalunya és la CC.AA. que menys despesa dedica a la remuneració del personal sanitari.

3) Que Catalunya està a la cua en despeses per habitant en polítiques socials, i

4) Que el Govern de Catalunya és el més generós en el pagament de despeses destinades a la sanitat privada, situant-se molt per sobre i a molta distància de la resta de CC.AA.

Atès que l’objectiu d’aquestes polítiques i les seves conseqüències són molts clares: el soscavament i demolició de la nostra sanitat pública en benefici de les empreses privades que, a l'abric del Govern de la Generalitat, s'estan enriquint mentre van sortint com bolets més empreses privades (laboratoris, clíniques, consultoris, hospitals...)

Per tot això demanem al Ple Municipal que es pronunciï favorablement a aquesta Moció amb el següents ACORDS:

Primer.- Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya per tal de que assumeixi i porti a terme les reivindicacions següents:

1. L'obertura dels CAP i consultoris que s'han tancat total o parcialment.

2. L’habilitació d'espais i circuits segurs per evitar contagis i mesures de protección per a tothom.

3. La recuperació de la visita presencial, deixant la consulta telemàtica o telefónica només per aquelles qüestions que es poden resoldre per aquesta via.

4. La visita pel professional de medicina o d’infermeria referent.

5. La recuperació del personal mèdic, d’infermeria i administratiu perduts amb les retallades dels anys 2011-2014.

6. Priorització de la despesa sanitària per a l'atenció primària. Dotació económica que arribi al 25% del pressupost de Salut, tal com recomana l'OMS

7. La millora de salaris al personal.

8. Participació ciutadana activa en el funcionament i la gestió de cada CAP, hospitals i consorcis de referència, i en aquest sentit, es facin els canvis normatius necessaris.

9. L’increment pressupostari en matèria d’atenció primària, hospitalària i sanitària en general.

10. L’increment pressupostari en matèria de polítiques socials.

11. Destinar els diners públics a la sanitat pública. No a la privatització

Segon.- Instar al Govern d’Espanya per tal de que les partides pressupostàries adreçades a la salut de la població i a combatre la COVID 19 siguin destinades única i exclusivament als sectors públics sanitaris i socials.

Tercer.- Traslladar aquests acords a:

1. El Govern d’Espanya, al Parlament Espanyol, al Ministeri de Sanitat i als grups polítics del Congrés i del Senat.

2. El Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, la Conselleria de Salut i als grups polítics del Parlament.

3. Als consells comarcals, diputacions i entitats municipalistes de Catalunya: l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.

4. Als ajuntaments del Vallès Occidental.

5. Als centres d’atenció primària del nostre municipi, entitats ciutadanes, partits polítics i sindicats.

Entitats adheridas al document

-AA.VV de Montserrat.

-Casal de la Dona.

-Colectivo parad@s Terrassa

-Colectivo sin vivienda.

-Comision promotora de la renta garantida

-Comision de Residencias publices

-Comité de empresa mutua Terrassa

-Consell de Entitas Ciutadana

-Federacio asocicions veinals Terrassa

-Izquierda Unida Terrassa

-Marea Blanca de Terrassa.

-Plataforma Unitaria de la Gent Gran de Catalunya

-Podemos Terrassa

-Psuc.viu Terrassa.

-Recortes Cero.

-Taula de Aigua

-MPDT


Gobierne quien gobierne lo publico se defiende

No hay comentarios:

Publicar un comentario