miércoles, 24 de febrero de 2021

Intervención ayuntamiento Terrassa por una seguridad social trasparente


Des del MPDT, fem extensiu el document elaborat per COESPE per la presentació a escala nacional d'una moció en tots els ajuntaments demanant una AUDITORIA, els comptes de la Seguretat Social. 

Aquest document el vem enviar a totes les entitats socials, laborals i polítiques que vulguin adherir-se a la moció la qual serà presentada en els pròxims dies perquè sigui llegida en el plenari del dia 26 de febrer. Com en l'anterior moció totes les entitats aniran a peu del document inclòs el MPDT.


Podeu enviar el vostre suport al correu.  "coordinadora.mpd.terrassa@gmail.com"


Moció per l'Auditoria dels comptes de la Seguretat Social

COESPE (Coordinadora Estatal en Defensa de les Pensions Públiques) és una organització dedicada a defensar el Sistema Públic de Pensions que desenvolupa una àmplia activitat en tot l'estat mitjançant concentracions periòdiques com els anomenats “dilluns al sol”, manifestacions com la celebrada el 16 d'octubre de 2019 a Madrid o nombrosos comunicats i actes a tot l’estat espanyol. Està formada per més de 250 plataformes locals i autonòmiques i milers de pensionistes i jubilats.

Recentment, en el Congrés dels Diputats, en la seva Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo, sessió del dia 27 d'octubre de 2020, s'ha aprovat l'Informe d'avaluació i reforma del Pacte de Toledo. En la seva recomanació núm. 1.- Consolidació de la separació de fonts i restabliment de l'equilibri financer, es recull textualment el següent:

“No obstant això, la Comissió també constata que les cotitzacions socials continuen sufragant despeses de naturalesa no contributiva que, en sentit estricte, haurien de ser assumits per l'Estat a través d'aportacions als pressupostos de la Seguretat Social. [...] La Comissió considera fonamental que la ciutadania tingui una imatge fidedigna de la situació de la Seguretat Social a partir del coneixement precís del decisiu paper que ha exercit en la construcció de les institucions del nostre Estat de benestar. Per a això ha d'elaborar-se un estudi que reflecteixi en quina mesura les cotitzacions socials van assumir durant anys el pes del finançament d'altres polítiques de l'Estat. [...]

Si les cotitzacions s'haguessin limitat a finançar prestacions de naturalesa estrictament contributiva, s'haurien evitat dos problemes:

En primer lloc, les tensions generades per la sobrecàrrega de les cotitzacions han encoratjat un fals conflicte inter-generacional que oculta que, durant anys, els excedents del sistema es van utilitzar per a finançar altres polítiques socials i el desenvolupament del mateix sistema de l'Estat del Benestar.

En segon lloc, el desequilibri pressupostari ha derivat en la concessió de préstecs de l'Estat a la Seguretat Social, quan les reserves financeres del sistema haurien estat suficients per a cobrir les prestacions contributives. Això ha generat una imatge distorsionada de desequilibri del sistema, generant alarmisme i incertesa als pensionistes i al conjunt de la població.”

Queden patents per als diputats i diputades, almenys, les següents conclusions:

 Que les cotitzacions dels treballadors s'han utilitzat per a altres usos1 diferents del pagament de les pensions contributives i que les pensions no contributives i altres despeses impròpies han de ser assumides per l'Estat mitjançant aportacions2 (no préstecs) al pressupost de la Seguretat Social.

1 Entre les despeses impròpies en la mateixa recomanació s'inclouen: “Cal començar per les reduccions en la cotització[...] el finançament del qual no ha de fer-se amb càrrec a recursos propis de la Seguretat Social. [...] Igualment poden considerar-se càrregues financerament impròpies del sistema contributiu les ajudes a sectors productius concrets a través de l'anticipació de l'edat de jubilació en determinades activitats, el tractament favorable de la cotització en alguns règims o sistemes especials o en activitats desenvolupades per joves en formació. [...] Esment especial mereix el finançament de les polítiques vinculades a la protecció de la família i a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. [...] ... tota l'acció protectora relacionada amb el naixement i cura del menor i les situacions assimilades a l'alta per cura de familiars continua sent sufragada amb càrrec a cotitzacions socials.”

Respecte de si l'estat ha de “prestar” o “aportar” ingressos suficients a la S/S per a les seves despeses, la vigent Llei General de la Seguretat Social en el seu article 109.1 és taxatiu: “Article 109. Recursos generals. 1. Els recursos per al finançament de la Seguretat Social estaran constituïts per:

a) Les aportacions progressives de l'Estat, que es consignaran amb caràcter permanent en els seus Pressupostos Generals, i les que s'acordin per a atencions especials o resultin precises per exigència de la conjuntura.”

 Que el sistema de repartiment, base del nostre Sistema Públic de Pensions, ha estat i és autosuficient per cobrir les pensions contributives desmentint l'existència d'un fals dèficit de la Seguretat Social.

 Que recentment, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha reconegut en 22.300 milions de € l'import de despeses impròpies a càrrec de laSeguretat Social en l’any 2020. També el Tribunal de Comptes en el seu informe núm. 1381del 28 de juliol de 2020 quantifica en 103.690 milions de € els recursos de la Seguretat Social utilitzats impròpiament en  el període 2010-2018. És en aquest context en el qual COESPE ha iniciat una campanya de recollida de signatures per a promoure una auditoria dels comptes de la Seguretat Social.

Així, doncs, seguint les recomanacions de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels acords del Pacte de Toledo, sol·licitem d'aquest ple els següents

ACORDS:

1. Que l'Ajuntament s'adhereixi a la sol·licitud de COESPE i, al seu torn, sol·liciti del govern d'Espanya, a través del Ministeri d'Hisenda, la realització d'una auditoria dels Comptes de la Seguretat Social, perquè “la ciutadania tingui una imatge fidedigna de la situació de la Seguretat Social a partir del coneixement precís del decisiu paper que ha exercit en la construcció de les institucions del nostre Estat de benestar.” Aquesta auditoria ha de quantificar l'import total de les denominades despeses impròpies a càrrec de les cotitzacions socials.

2. Que una vegada establerta aquesta quantia, s'habiliti la compensació adequada a la Caixa única de la Seguretat Social.

Terrassa, Febrer de 2021

Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa

S'adjunta llistat d'organitzacions i entitats que donen suport a aquesta moció.


Podeis seguir el pleno de nuestro ayuntamiento del mes de febrero en:


https://www.youtube.com/channel/UChCvyEKsnGZRiefQhlDKWKg




 

No hay comentarios:

Publicar un comentario