jueves, 18 de febrero de 2021

Complement per maternitat en les pensions contributives del sistema de la Seguretat Social

 

 

Complement per maternitat en les pensions 

contributives del sistema de la Seguretat Social

L'Article 60 de la Llei General de la Seguretat Social i amb efectes des de l'u de Gener de l'any 2016 deia el següent :

1. Es reconeixerà un complement de pensió, per la seva aportació demogràfica a la Seguretat Social, a les dones que hagin tingut fills biològics o adoptats i siguin beneficiàries en qualsevol règim del sistema de la Seguretat Social de pensions contributives de jubilació, viduïtat o incapacitat permanent.

Aquest complement, que tindrà amb caràcter general naturalesa jurídica de pensió pública contributiva, consistirà en un import equivalent al resultat d'aplicar a la quantia inicial de les referides pensions un percentatge determinat, que estarà en funció del nombre de fills segons la següent escala:

• a) En el cas de 2 fills: 5 per cent.

• b) En el cas de 3 fills: 10 per cent.

• c) En el cas de 4 o més fills: 15 per cent.

A l'efecte de determinar el dret al complement així com la seva quantia únicament es computaran els fills nascuts o adoptats amb anterioritat al fet causant de la pensió corresponent.

Com es pot apreciar en aquesta norma. Aquest dret era tan sols a favor de les dones, és a dir s'excloïa expressament als homes i ens trobàvem davant una situació de discriminació positiva a favor de les dones.

A petició del Jutjat social núm. 3 de Girona i en relació a una demanda presentada per un home amb dos fills reclamant el dret a aquest complement l'any 2017, es plantejà davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea una possible vulneració del principi d'igualtat de tracte que impedeix tota discriminació per raó de sexe, donant lloc a la Sentència de l'Alt Tribunal Europeu de data 12 de desembre de l'any 2019 per la qual es declara que sobre la base del principi d'Igualtat de tracte ens homes i dones, ha d'interpretar-se que aquesta norma espanyola vulnera l'esmentat principi d'igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de prestacions de la Seguretat Social.

A partir d'aquest moment i entenent que s'efectua amb la intenció de racionalitzar i regularitzar aquesta norma que eviti plets innecessaris, mitjançant el recent Reial decret llei 3/ 2021 de data 2 de febrer del 2021 es modifica l'Art. 60 de la L.G.S.S i en comptes de denominar-se Complement per maternitat, passa a denominar-se Complement de pensions contributives per a la reducció de la bretxa de gènere i entra en vigor a partir del dia 4 de febrer del 2021

Aquest nou complement es reconeix a les dones que hagin tingut un o més fills o filles i que siguin beneficiàries d'una pensió contributiva de jubilació, incapacitat permanent o viduïtat, a causa de la incidència que, amb caràcter general, té la bretxa de gènere en l'import de les pensions contributives de la seguretat Social . El dret al complement es reconeixerà o mantindrà a favor de la dona sempre que no mediï sol·licitud i reconeixement en favor de l'altre progenitor, “ com veiem, s'obre la possibilitat legal que el pugui cobrar l'home “ i si aquest altre és també dona, es reconeixerà a aquella que percebi pensions públiques la suma de les quals sigui de menor quantia.

Aquesta norma diu expressament que perquè els homes puguin tenir dret al reconeixement del complement hauran de concórrer una sèrie de requisits complementaris com causar dret a una pensió de viduïtat o si escau, acreditar que la seva carrera laboral o professional s'ha vist interrompuda o afectada pel naixement o adopció dels fills o filles comunes

També es reconeix el dret al complement en els supòsits que els dos progenitors siguin homes, sempre que compleixin les condicions anteriors i es reconeixerà a favor d'aquell que percebi pensions públiques la suma de les quals sigui de menor quantia

Aquest complement tindrà amb caràcter general naturalesa jurídica de pensió pública contributiva i l'import es fixarà en la corresponent Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i es percebrà sota les següents regles:

-Cada fill o filla donarà dret únicament al reconeixement d'un complement, nascuts amb vida o adoptats amb anterioritat al fet causant de la pensió.

-No es reconeixerà en aquells casos en els quals el pare o la mare hagi estat privat de la pàtria potestat per sentència dictada en l'incompliment dels deures inherents a la mateixa o dictada en causa criminal o matrimonial.

-El complement serà satisfet en catorze pagues, al costat de la pensió que determini el dret a aquest.

-Aquesta quantia no serà tinguda en compte en l'aplicació del límit màxim de pensions previst legalment.

-L'import del complement no tindrà la consideració d'ingrés o rendiment del treball per a determinar si concorren els requisits per a tenir dret al complement per mínims previst en l'Art. 59 de la L.G.S.S , És a dir, a la pensió mínima establerta legalment se li sumarà l'esmentat complement.

-No es tindrà dret al complement en els casos de jubilació parcial. Si bé es reconeixerà el mateix, quan s'accedeixi a la pensió plena una vegada complerta l'edat que en cada cas correspongui.

La quantia del complement, serà de 378 euros per cada fill o filla i any; per dos serà de 756,- euros; per tres serà de 1.134,- euros i màxim de quatre serà de 1.512,- euros

Conclusions: Les pensionistes que venien percebent l'anterior complement per maternitat, continuaran mantenint el dret a aquest, i si generen una nova pensió es podrà optar pel més favorable . L'actual format legislatiu és més beneficiós per als i les pensionistes que tinguin un sol fill-filla ja que amb l'anterior només es percebia a partir del segon i s'excloïa del dret als homes. Abans es percebia un percentatge en relació a la pensió percebuda i ara és una quantia fixa i determinada en els P.G.E . És evident que el nou sistema pot perjudicar en casos concrets de pensions més altes, com es dóna en aquelles superiors a 1.100,- euros mensuals i amb dos fills-es Però beneficia a les pensions més baixes i als i les pensionistes que tinguin un sol fill-filla, i com tot és millorable, continuarem dient:

GOVERNI QUI GOVERNI LES PENSIONS ES DEFENSEN


Complemento por maternidad en las pensiones 

contributivas del sistema de la Seguridad Social

El Artículo 60 de la Ley General de la Seguridad Social y con efectos desde el uno de Enero del año 2016 decia lo siguiente :

1. Se reconocerá un complemento de pensión, por su aportación demográfica a la Seguridad Social, a las mujeres que hayan tenido hijos biológicos o adoptados y sean beneficiarias en cualquier régimen del sistema de la Seguridad Social de pensiones contributivas de jubilación, viudedad o incapacidad permanente.

Dicho complemento, que tendrá a todos los efectos naturaleza jurídica de pensión pública contributiva, consistirá en un importe equivalente al resultado de aplicar a la cuantía inicial de las referidas pensiones un porcentaje determinado, que estará en función del número de hijos según la siguiente escala:

 a) En el caso de 2 hijos: 5 por ciento.

 b) En el caso de 3 hijos: 10 por ciento.

 c) En el caso de 4 o más hijos: 15 por ciento.

A efectos de determinar el derecho al complemento así como su cuantía únicamente se computarán los hijos nacidos o adoptados con anterioridad al hecho causante de la pensión correspondiente.

Como se puede apreciar en dicha norma. Ese derecho era tan solo a favor de las mujeres, o sea se excluía expresamente a los hombres y nos encontrábamos ante una situación de discriminación positiva a favor de las mujeres.

A petición del Juzgado de lo Social nº 3 de Girona y en relación a una demanda presentada por un hombre con dos hijos reclamando el derecho a dicho complemento en el año 2017, se planteó ante el Tribunal de Justicia de la Unión Europea una posible vulneración del principio de igualdad de trato que impide toda discriminación por razón de sexo, dando lugar a la Sentencia del Alto Tribunal Europeo de fecha 12 de diciembre del año 2019 por la que se declara que en base al principio de Igualdad de trato ente hombres y mujeres, debe interpretarse que dicha norma española vulnera el mencionado principio de igualdad de trato entre hombres y mujeres en materia de prestaciones de la Seguridad Social.

A partir de ese momento y entendiendo que se efectúa con la intención de racionalizar y regularizar dicha norma que evite pleitos innecesarios, mediante el reciente Real Decreto Ley 3/ 2021 de fecha 2 de febrero del 2021 se modifica el Art. 60 de la L.G.S.S y en vez de denominarse Complemento por maternidad, pasa a denominarse Complemento de pensiones contributivas para la reducción de la brecha de género y entra en vigor a partir del día 4 de febrero del 2021


Este nuevo complemento se reconoce a las mujeres que hayan tenido uno o más hijos o hijas y que sean beneficiarias de una pensión contributiva de jubilación, incapacidad permanente o viudedad, debido a la incidencia que, con carácter general, tiene la brecha de género en el importe de las pensiones contributivas de la seguridad Social . El derecho al complemento se reconocerá o mantendrá a favor de la mujer siempre que no medie solicitud y reconocimiento en favor del otro progenitor, “ como vemos, se abre la posibilidad legal de que lo pueda cobrar el hombre “ y si este otro es también mujer, se reconocerá a aquella que perciba pensiones públicas cuya suma sea de menor cuantía.

Dicha norma dice expresamente que para que los hombres puedan tener derecho al reconocimiento del complemento deberán concurrir una serie de requisitos complementarios como causar derecho a una pensión de viudedad o en su caso, acreditar que su carrera laboral o profesional se ha visto interrumpida o afectada por el nacimiento o adopción de los hijos o hijas comunes

También se reconoce el derecho al complemento en los supuestos de que los dos progenitores sean hombres, siempre que cumplan las condiciones anteriores y se reconocerá a favor de aquel que perciba pensiones públicas cuya suma sea de menor cuantía

Este complemento tendrá a todos los efectos naturaleza jurídica de pensión pública contributiva y el importe se fijara en la correspondiente Ley de Presupuestos Generales del Estado y se percibirá bajo las siguientes reglas:

-Cada hijo o hija dará derecho únicamente al reconocimiento de un complemento,, nacidos con vida o adoptados con anterioridad al hecho causante de la pensión..

-No se reconocerá en aquellos casos en los que el padre o la madre haya sido privado de la patria potestad por sentencia dictada en el incumplimiento de los deberes inherentes a la misma o dictada en causa criminal o matrimonial.

-El complemento será satisfecho en catorce pagas, junto a la pensión que determine el derecho al mismo.

-Dicha cuantía no será tenida en cuenta en la aplicación del límite máximo de pensiones previsto legalmente.

-El importe del complemento no tendrá la consideración de ingreso o rendimiento del trabajo para determinar si concurren los requisitos para tener derecho al complemento por mínimos previsto en el Art. 59 de la L.G.S.S , O sea, a la pensión mínima establecida legalmente se le sumarà el mencionado complemento.

-No se tendrá derecho al complemento en los casos de jubilación parcial. Si bien se reconocerá el mismo, cuando se acceda a la pensión plena una vez cumplida la edad que en cada caso corresponda.

La cuantía del complemento, será de 378 euros por cada hijo o hija y año; por dos será de 756,- euros; por tres será de 1.134,- euros y máximo de cuatro será de 1.512,- euros

Conclus i o nes : Las pensionistas que venían percibiendo el anterior complemento por maternidad, seguirán manteniendo el derecho al mismo, y si generan una nueva pensión se podrá optar por el más favorable . El actual formato legislativo es más beneficioso para los y las pensionistas que tengan un solo hijo-hija ya que con el anterior solo se percibía a partir del segundo y se excluía del derecho a los hombres. Antes se percibía un porcentaje en relación a la pensión percibida y ahora es una cuantía fija y determinada en los P.G.E . Es evidente que el nuevo sistema puede perjudicar en casos concretos de pensiones más altas, como se da en aquellas superiores a 1.100,- euros mensuales y con dos hijos-as Pero beneficia a las pensiones más bajas y a los y las pensionistas que tengan un solo hijo-hija y como todo es mejorable, seguiremos diciendo:

GOBIERNE QUIEN GOBIERNE 

LAS PENSIONES SE DEFIENDEN

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario