martes, 9 de marzo de 2021

MANIFEST DEL 8 DE MARÇ DEL 2021



Dia Internacional de les Dones Treballadores

Ni precaritzades ni invisibilitzades: lliures!


Aquest 8 de Març, malgrat la situació de pandèmia que encara estem patint i que ens ha abocat a una crisi sanitària, econòmica i de cures a escala mundial, Feministes Terrassa convoquem una jornada reivindicativa i de lluita. Volem deixar ben clar que sabem que totes les crisis tenen un impacte de conseqüències diferenciades segons el gènere, la classe social i la situació migratòria, que agreugen les desigualtats estructurals prèvies que pateixen les dones. Per això, cal i urgeix avançar en la conquesta dels nostres drets. 

La sororitat és la nostra arma, és l’acció de totes, la que ens permet seguir aquest camí de lluita, de salvaguarda i de conquesta dels drets de les dones per a una vida lliure de discriminacions i violències. 

Ara, més que mai, hem d’aprofitar la força i l’empenta d’aquests últims anys del moviment feminista per aprofundir les esquerdes i enderrocar el patriarcat i el capitalisme, que precaritzen les nostres vides i feminitzen i cronifiquen la pobresa. 

Les nostres vides segueixen marcades per un sistema de relacions patriarcals i per un sistema econòmic capitalista ben entrellaçats, que provoquen violència estructural. Un sistema extractiu i androcèntric, amb un objectiu ben clar: l’explotació de les dones com a classe. El reforç dels estereotips masclistes ens situen com a ésser de segona categoria en el marc de les cures, els treballs feminitzats i precaritzats o el consum. 

Aquest últim any s’ha posat de manifest, de manera més evident i aclaparadora, allò que fa dues dècades que reivindiquem des del moviment feminista: el valor de les cures. La cura de la vida, la cura de les persones. Un element clau per fer front a la crisi sanitària, desescalar i fer front a aquesta dolorosa pandèmia. 

La quantitat ingent d’hores de feina imprescindibles per a la sostenibilitat de la vida i la societat és duta a terme per dones. Es tracta de feines estigmatitzades, mal pagades o invisibles i sense remuneració. I l’actual model productiu se sosté per aquesta quantitat de treball reproductiu QUE NO S’HA ATURAT! Ans al contrari, s’ha triplicat durant aquesta pandèmia. 

Urgeix un canvi de model socioeconòmic! Perquè el model productiu, sense el model reproductiu, sense les cures, no se sostindria. Cal fer una mirada socioeconòmica des de baix per fer un reajust estructural i, per tant, per operar un canvi en el conjunt de la vida col·lectiva.

QUINS SÓN ELS TREBALLS NECESSARIS SOCIALMENT?

Els feminitzats, els que tenen menys valor social, els més precaris, els oblidats, els menystinguts. Parlem de netejadores, infermeres, caixeres, treballadores de la llar, geriatria, cambreres de pisos…

QUINA ÉS LA LÒGICA QUE VOLEM QUE ES MOGUI EN EL CONJUNT DE L’ESTRUCUTRA SOCIOECONÒMICA? 

Com que les cures no es mouen en el terreny dels beneficis, es fa necessari una relació horitzontal de les institucions i els moviments socials per establir la concreció de les cures en la lògica d’allò comú.

I per això cal plantejar un nou model que prevegi les cures com a dret col·lectiu i no com a privilegi d’uns pocs i benefici d’uns quants, a costa d’altres que cuiden, que són explotades i no tenen dret a ser cuidades.


Feministes Terrassa exigim: 


  • Que les cures es considerin un dret comú! 

  • Caminar cap a un sistema estatal de cures. 

  • Polítiques públiques, recursos i creació de llocs de treball amb drets per atendre les necessitats vitals de les persones.

  • Si volem caminar cap a un horitzó de corresponsabilitat pel que fa a les cures, la sostenibilitat de la vida, la societat i el planeta, cal posar les cures al centre! 






Al centre, la vida digna i amb drets. FEMINITZEM la VIDA!


SENSE NOSALTRES EL MÓN NO ES MOU!

SENSE NOSALTRES LA VIDA S’ATURA!

VISCA LA LLUITA FEMINISTA! 


Feministes Terrassa

8 de març de 2021




No hay comentarios:

Publicar un comentario