domingo, 14 de junio de 2020

PER UNA VIDA DIGNA I AMB DRETS A LES RESIDÈNCIES


Propostes de resolucio fets al parlament

Que no es cobreixin les places vacants
habitacions individuals per fer aillaments.
Modificacio de la cartera de serveis de 2010.
un gericultor per cada quatre residents.
servei medic e infermeria 24 hores
dotar a les residencies d´equipaments medic
suspresio definitiva e inmediata del EAR a carrer de MUTUAN
Revetir la privatizacio de les gestio de les residencies


La Coordinadora de Residències 5+1 ha demanat el dia 8 de juny de 2020 als partits polítics amb representació al Parlament la presentació d’una Proposta de Resolució sobre residències de gent gran, per tal que sigui substanciada en un Ple de la Cambra abans que acabi el període de sessions.
La pandèmia de COVID-19 ha posat de manifest la situació límit en què es trobaven les residències, abandonades completament per les administracions públiques i amb manca de recursos per atendre dignament la gent gran. Les gestores de les residències han fet prevaldre el benefici econòmic per sobre del benestar dels ancians, fet aconseguit tot reduint serveis i personal.
La Coordinadora de Residències 5+1 després d'analitzar la situació de les residències abans i durant la pandèmia de COVID-19, considera que és imprescindible efectuar canvis substancials, que permetin garantir a la gent gran la qualitat de vida i els drets que com a ciutadans els corresponen. Les mesures més significatives son les següents:
1. Respecte de la cobertura de les places que han quedat vacants. És imprescindible que NO es cobreixin les places vacants fins aconseguir que en tots els centres les habitacions siguin individuals, a fi i efecte de poder efectuar un adequat aïllament en la pròxima pandèmia, de manera que es pugui minimitzar el risc de contagis entre els residents; a més de procurar el respecte a la intimitat i millora de les seves condicions de vida, oferint-los un espai vital propi.
2. Modificació de la Cartera de Serveis de 2010. Cal modificar la ràtio de gericultors, perquè s'estableixi una ràtio mínima d'un gericultor per a cada quatre persones, petició que haurà de quedar clarament recollida sense necessitat d'efectuar cap càlcul. Disposar de servei mèdic i d’infermeria 24 hores al dia.
La desatenció i l'abandó patit pels residents ha estat fruit, entre d’altres motius, de la falta d'adequació de les plantilles i dels professionals dels centres a la realitat de les persones a les quals s'havia d'atendre.
3. Equipament mèdic Dotar a les residències d'un equipament mínim indispensable: electrocardiograma, disposició d'oxigen, possibilitat de fer tractaments endovenosos (sèrum, antibiòtics...) i per això és necessari el personal sanitari que demanem. El que no podrà suposar és cap discriminació en la derivació als hospitals quan sigui necessària.
4. Supressió definitiva i immediata dels EAR, a càrrec de MUTUAM i altres empreses, en totes les residències públiques, i elaboració d’un pla per a suprimir-los en totes les residències privades abans del 31 de desembre de 2020. El traspàs a l'Atenció Primària dels fons fins ara destinats als EAR, i millora substancial del seu finançament. Ampliació de la dotació de personal, metges de geriatria i personal d’infermeria.
5. Revertir la privatització de la gestió de les residències. Serveis públics de gestió pública, perquè és la única manera d'evitar l'especulació amb els drets d'ancians i dependents. Donada l'escassetat de places, és imprescindible un Pla per a la construcció urgent de residències públiques, per garantir l'accés a totes les persones que en necessiten.

Barcelona, juny de 2020


No hay comentarios:

Publicar un comentario