miércoles, 13 de enero de 2021

Pensions d'incapacitat (PI) i Pactes de Toledo (PT) 5 )



Retallar les prestacions de la Incapacitat Temporal (IT) i les pensions de la Incapacitat Permanent (IP) dificultant vies d'accès, reduint terminis de percepcióo retallant la quantia, és una constant del Pacte de Toledo (PT), amb els eufemismes de sempre,en apartats de lluita contra el frau, insisteix  "la comissiódefensa incrementar el control de la IT a fi d'evitar l'absentisme" "hauran de potenciar-se les possibilitats de control de l'INSS i les Mútues patronals".

A la IP s'accedeix generalment des d'un procés d'IT, peròa la vegada la mateixa IT tambés'exhaureix per un límit del seu termini màxim. Amb el PT encarat, van eliminar la prestaciód'invalidesa provisional retallant-la de 72 a 30 mesos el període de prestacióeconòmica que podia assolir la summa d'IT més IP, el desenvolupament del PT va continuar amb més retallades en el termini, reduint a 12 mesos la durada de la IT, més pròrroga de 6, es podia  entrar en un altre període  entre l’espasa i la paret de dificultat màxima de 6 mesos, amb l'allargament de la prestacióeconòmica i assimilat a l'alta sense cotització, fins a una duraciómàxima total de 24 mesos.



Sempre amb l'excusa de la lluita contra el frau, en la reforma del PT de 2007, es van retallar dràsticament la prestacióeconòmica de la IT quan se solopa amb l'atur, coincidint que una prestacióeliminava a l'altra malgrat que el treballador cotitzi i genera dret ambdues.Amb aquesta retallada duríssima, van menysprear i tergiversar la seva tararejada contributivitat.

Varen traspassar la gestiópública de la IT a l'INSS a la semiprivatització, avui dia més del 80% dels treballadors tenen assegurada a les mútues patronals la contingència de la IT per malaltia comuna, aquestes preceben les cotitzacions, assumeixen competències de control, propostes d'altes mèdiques, reconeixements metges obligats, iniciatives de suspensióo extincióetc. Les retallades consolidades més les pressions empresarials, juntament amb l'extincióde la IT per limitacióde termini, les mesures de control de rastreig de les mútues patronals i la intervenciórestrictiva de les unitats d'avaluaciómèdica de l'INSS, han convertit el procés de la IT a la IP en un recorregut inquisitorial i una trampa burocràtica per als treballadors que pateixen llargues malalties, a vegades d'incertesa resoluciói es veuen expulsats de la proteccióde la baixa per malatia comuna per real decret de la fi del termini sense poder recuperar-se per al treball i sense sortida. Altes mèdiques forçades que obliguen a reincorporar-se a la feina a treballadors malalts, calvaris de reclamacions i procesos judicials, esperes traumàtiques en definitiva un accés tortuós en el reconeixementde la IP.

La reforma del PT de 2003, incentivava allargar la vida laboral més enllàde l'edat ordinària de jubilaciói tanmateix als treballadors que vàren entrar en la IP complint els requisits per a la jubilació, els retallen la pensióimposant una pensiómolt inferior en el seu cas. D'altra banda els casos que estan en situacióde la IP sense complir els requisists per a la jubilacióexcepte l'edat, se'ls retalla la pensióun 50% de la seva base reguladora.

La reforma del PT de 2007, per un costat redueix el període mínim de cotitzacióexigit per a tenir dret a la prestacióde la IP als menors de 30 anys, fet positiu en dret, encara que imperceptible en el seu cost ecònomic i per l'altre es fa la màxima retallada, al canviar la fòrmula de càlcul de la pensióde la IP, aixòrepresenta una reduccióde les pensions entrants des de 0 al 48%  supeditats  per l'edat i els anys cotitzats.

En la recomanació12 de l'actual acord del PT insisteix en facilitar la compatibilitat del salari i pensió, aixíen l’aiguabarreig retòric diu: s'ha de reforçar la coordinacióde la legislaciólaboral i de la SS respecte a l'objectiu d'ocupacióde les persones grans, sobretot posant l'atenciósobre les pensions de la IP i la seva connexióamb l'ocupació.


A l'Estat espanyol amb un índex d'atur juvenil segons Eurostat del 42,3%, campions de llarg a la UE, el PT exhibeix molt poca preocupacióper l'atur i cap mena d'implicacióen la derogacióde les reformes laborals, en canvi estan molt interessats en retornar al mercat de treball a pensionistes d'invalidesa i de jubilació. Ens hem de fixar en la lletra menuda del PT mai havia usat el verb retallar i tanmateix ha estat el més utilitzat. La idea és seguir pressionant a la baixa les pensions de la IP, oferint simultanejar en un futur immediat pensiói ocupació, la qual cosa equival per a la majoria dels casos més misèria.

Cada vegada témés sentit la nostra reivindicaciód’una pensiómínima de 1400 euros, d'acord amb la carta social europea, perquèles treballadores i treballadors tinguin una pensiódigna, i no es vegin forçats a caure en la humiliaciói la pobresa, depèn dels treballadors/es i dels i les pensionistes persistir en la lluita per canviar aquests pactes.


GOVERNI QUI GOVERNI LES PENSIONS ES DEFENSEN.

GOVERNI QUI GOVERNI LES PENSIONS ES DEFENSEN.

No hay comentarios:

Publicar un comentario