lunes, 20 de julio de 2020

NO AL DECRET DE LES PRIVATITZACIONS !!

Aquest 14 de juliol passat, el Govern de la Generalitat ha aprovat un Decret llei (que denomina «de concert social»), per a imposar en ple estiu i en plena reactivació de la crisi sanitària una regulació que fa pocs mesos va tombar el Parlament de Catalunya per pressió dels moviments socials.


Aquest Decret, de manera encoberta i amb nocturnitat, 
intenta imposar la Llei Aragonès. 

En aquest Decret s'estableix una nova forma de relació amb les empreses proveïdores de serveis amb la Generalitat, obrint la porta a noves i extenses privatitzacions. Sota una pretesa intenció de millorar la desastrosa situació de les privatitzacions fetes per anteriors governs i l'actual, i que la crisi sanitària ha posat en clara evidència, el que es fa es: a) introduir altres mecanismes o indicadors, a més del preu per a assignar les contractacions. Mecanismes que no s'objectiven i que no van mes enllà d'una retòrica estimació de “criteris socials”, els quals permetran una major arbitrarietat en l'assignació a les empreses per part del govern. Apel·lant genèricament a aquests criteris, fan possible escamotejar els pocs mecanismes de control social que actualment existeixen en la contractació pública. b) Reduir el control públic d'aquestes contractacions amb el pretext d'una major eficiència i eficàcia en la gestió administrativa, al·legant reducció de la “burocratització”, els terminis i tràmits, enfosqueix encara més aquests processos de contractació ja caracteritzats per la seva foscor, nepotisme i sospites periòdicament evidenciades de corrupció. c) Allargar a 10 anys l'acreditació de les entitats contractuals sense explicitar els mecanismes de control als que estaran sotmeses. Això, després d'haver-se evidenciat l'absoluta fallida dels suposats mecanismes de control sobre les residències de persones dependents, i que familiars i treballadors venien denunciant des de fa anys. En aquest cas han estat evidents els assassinats en massa induïts (3 de cada 4 morts en l'epidèmia han estat en aquestes residències), però també en altres sectors la manca de control ha comportat enormes sobrecostos i baixa qualitat del servei des de fa molts anys (des de la sanitat a les infraestructures en la recerca). d) La provisió es realitzarà mitjançant resolució del Departament de la Generalitat implicat i, per tant, l'empresa no haurà de signar cap contracte. No sols cada Conselleria es converteix en una Taifa per a establir criteris i preferències amb les empreses de la seva predilecció, sinó que a més l'obligació es converteix de fet en unilateral. L'administració és la qui s'obliga amb les empreses. Si aquestes deixen d'estar interessades, o incompleixen i deixen les coses a mig fer, no estan obligades per contracte a cap mena d'acció compensatòria. El somni de tot paràsit de l'administració: utilitzar-la en tant doni excedent i desfer-se'n quan ja hagi tret tot el suc possible o, les coses es posin complicades (per exemple, per una epidèmia).


NO AL DECRET DE LES PRIVATITZACIONS !!

e) El Decret estén la cartera de possibles serveis privatitzables molt més allà del que fins ara estava permès. Serveix per a legitimar privatitzacions que la Generalitat havia realitzat en els últims temps i obrir la porta a noves privatitzacions. Des de Marea Pensionista denunciem aquesta acció de govern com a infame, antidemocràtica, sarcàstica en el moment en què l'epidèmia ha mostrat la necessitat d'uns serveis públics controlats directament per l'administració, regulats a partir dels interessos de la majoria i no de les grans empreses que parasiten la nostra administració, per a què prioritzin les necessitats socials de les grans majories i no la cobdícia d'aquells que aprofiten tota crisi i desordre per a estendre les seves urpes i sostreure més recursos d'un poble, al qual han empobrit sistemàticament. Cridem les forces polítiques que van rebutjar la Llei Aragonès, a denunciar aquesta jugada indigne d'un estat democràtic i al fet que no caiguin en escoltar els cants de sirena que el decret fa amb promeses que ara es consideraran «l'estabilitat laboral, la igualtat de gènere, la inserció laboral, la política lingüística, la compra pública ètica, la protecció del medi ambient, la qualitat alimentària o el compromís ètic». Es pura retòrica que no està sotmesa a cap mesura objectiva i que deixa en mans dels respectius consellers la decisió final. Tampoc cal tenir esperances en que «es promourà la formació» com a esquer a les forces sindicals: la precarietat de les subcontractacions dificulta l'acció sindical i acabarà situant als sindicats i la lluita dels treballadors i les treballadores afectades en una situació encara més precària. Fem una crida a la Coordinadora contra les privatitzacions (antiga Coordinadora contra la Llei Aragonès), per iniciar una denúncia conjunta i, a tots els moviments socials per emprendre accions explicatives de denúncia d'aquesta nova topinada del govern. Cal començar a preparar accions coordinades contra la seva aplicació per part d'un govern que ja és a les seves ultimes hores, però que pretén llegar pel futur la venda dels recursos públics als paràsits que des de fa anys xuclen els recursos de les nostres administracions i degraden els drets de la ciutadania a rebre serveis en condicions i garanties NO a les privatitzacions, NO al Decret llei de la Generalitat, NO al govern de les imposicions Governi qui governi, els drets es defensen!

MAREA PENSIONISTA DE CATALUNYA/ MPD TERRASSA

No hay comentarios:

Publicar un comentario