Páginas amigas

jueves, 11 de febrero de 2021

concentració per una sanitat de qualitat i publica

 

 

 


    Rueda de prensa de los Comites de empresa de Mutua de Terrassa y de losHospitales, con Marea Blanca ( PDSPT)

     Como en ocasiones anteriores desde hace años el MPD de Terrassa participa y se solidariza con los movimientos sociales de nuestra ciudad en la defensa de cualquier reivindicación de caracter publico como es la Sanidad, las Residencias, las Pensiones, la Enseñanza, y los derechos por la igualdad de genero

  • En la rueda de prensa se hace un balance de tres meses de lucha del personal sanitario de Mutua y los Hospitales, conjuntamente con la PDSPT, el MPD como colectivo que representa a la parte mas vulnerable de la sociedad a consecuencia de la pandemia como pueden ser los jubilad@s no solo estuvimos para hacer acto de presencia, sino para hacer nuestras esas reivindicaciones, y dar nuestro apoya tanto moral como presencial a todas las reivindicaciones y actos que se planteen, en defensa de las mejoras sociales y salariales del personal sanitario y por una sanidad publica y de calida



Balanç de tres mesos de lluita,  units treballadors (Mútua, CST, Hospital de S Llàtzer) i  ciutadans (Plataforma en defensa de la Sanitat Pública de Terrassa. Marea Blanca)

El 27 d'octubre vàrem fer públic un manifest i 16 reivindicacions agrupades en tres blocs: millores econòmiques, millores assistencials i millores socials. Document que vàrem entregar  a la regidora de salut de l’Ajuntament de Terrassa amb la petició d'una reunió amb l'Alcalde i la Consellera de Salut.  

La Sra Alba Vergés no ens va rebre i ens va emplaçar a una reunió amb els representants del Catsalut al territori. 

Per part de l'Alcaldia vàrem  rebre el seu suport  presentant el nostre document en el ple municipal reben, també, el suport  unànime per part de tots els grups municipals.

Finalment el dia 22 de Gener del 2021 vam rebre alguna resposta per part del Cat Salut però,  malauradament, la reunió va seguir el guió de totes les dels últims dos anys: “en prenc nota”,  “això no ho podem decidir”, “ho estudiarem”. 

La única resposta a nivell econòmic va ser el pagament  de les DPO a la Fundació assistencial Mútua de Terrassa i els deutes pendents de DPO a nivell del CST.

Un tema destacat que vàrem tractar va ser els 600.000 € de lloguer que paga l’Hospital Sociosanitari de Sant Llàtzer a la Fundació Sant Llàtzer,  fundació que en la actualitat és de tipus patrimonial i presidida per l’alcalde. Respecte aquesta qüestió es va acordar una reunió  entre CatSalut i l’Ajuntament.

Un altre punt  destacat en les nostres reivindicacions és acabar amb la precarietat en la  contractació del personal sanitari. Volem una contractació estable i a temps complet. Se’ls recorda que tota entitat  pública a partir del dia 1 Gener del 2021 no pot tenir més d’un 8% de personal temporal.  Volem que sigui així també pel SISCAT. Aquesta és una de les raons de la situació que vivim  de manca de personal sanitari . Aquest marxa a altres països o altres comunitats on els  ofereixen millors condicions salarials i contractuals.  

Venim de molt bones intencions però poques concretades en accions que hagin canviat  l'escenari cada cop més preocupant de l'atenció sanitària a la nostra ciutat. Tant pel que fa  als treballadors com en l'atenció a l'usuari. De fet, des de molt abans de la pandèmia ,  tots sabem que no es compleix a la nostra zona l’ordre SLT/102/2015 de 21 d’abril en la  que s’estableixen els terminis de referència per visites ( 48 h metge d’atenció primària,  especialista preferent 30 dies, ordinària 90 dies ), intervencions ( preferent 90 dies, mitjana 180 dies,  baixa 365 dies ) i proves diagnòstiques ( preferent 30 dies i ordinària 90 dies).

Pel que fa a les llistes d'espera quirúrgiques trobem la resposta, per part del CatSalut,  insuficient donat que  no és el primer pla de xoc que s'ha d'aplicar a Terrassa per sanejar-les. Per tant  evidència que manquen accions per evitar les demores en les que estàvem. Val a dir que eren demores molt  per sobre de la mitja de Catalunya tenint en compte que aquestes ja no són les recomanables.  Ens preocupa que d'aquí a pocs mesos tornem a estar al mateix punt del que partíem. Demanem al departament de Salut que aquest tema sigui prioritari. Volem un pla que no permeti tornar a les xifres que teníem abans.  

Segons el CatSalut les llistes d'espera per visita a l'especialista i per una prova diagnòstica encara estan en vies de solució, però  mentre ens arriben les respostes , la població segueix patint  demores que li retarden un tractament definitiu per solucionar el seu problema de salut o  empitjoren perquè s'arriba massa tard a tenir un diagnòstic o pateixen seqüeles i  conseqüències que es podrien haver evitat. 

Mesures a mig i llarg termini són necessàries, però entenem que donada la  gravetat d'aquesta situació cal una determinació per part del Departament de Salut per aplicar mesures urgents.

Respecte els CUAPS vam seguir insistint que aquests no poden estar annexats als centres  hospitalaris. Entenem que han d’estar en un equipament a prop  de l'AP.  El CatSalut  i l’Ajuntament tindran properament una reunió per tractar aquest tema amb el compromís d’informar-nos de les decisions preses.

L’AP ve d'una plantilla infradotada, uns equipaments justos que ara amb  l'activitat de l'atenció per la Covid evidencia la precarietat en què ens trobem. La centralització i el  tancament de consultoris parcial o totalment a localitats com Ullastrell, Viladecavalls i la Floresta  no ha ajudat, al contrari, ha dificultat  l'accessibilitat allunyant del ciutadà el seu punt d'atenció  primària. I l’atenció telefònica indiscriminada sovint en lloc  d’ajudar ho empitjora més tot plegat.

Els professionals no augmenten en nombre suficient, sinó que són reubicats i les  seves funcions es volen reestructurar amb el perill d'acabar amb infermeres fent funcions  mèdiques, TCAIs fent funcions d'infermeria, administratius fent funcions pròpies de personal  assistencial i així anem a un personal “low cost” que assumeix unes responsabilitats que  no li pertoquen amb les conseqüències que això pot comportar en l'atenció a l'usuari i en el propi professional.  

Per això vàrem posar-nos en contacte amb totes les formacions polítiques municipals perquè  allò que reivindiquem s'ho fessin seu i ho portessin en els seus programes electorals. Els   demanem una compareixença a la comissió de salut un cop passades les  eleccions.  

Demanem a tots els grups polítics superar la miopia  partidista i blindar la Sanitat per revertir anys de  retallades i precarietat que han afectat tant en les condicions laborals com en les assistencials i que l’administració exigeixi als proveïdors el compliment de l’ordre del 2015  esmentada.

Els professionals volem ser cuidats per poder cuidar i els ciutadans tenen dret a una 

SANITAT PÚBLICA DE QUALITAT.

Uns i altres cal que sortim del silenci en el que ens volen i lluitem junts per fer-ho possible.


                                                                         Terrassa, 10 febrer 2020




















No hay comentarios:

Publicar un comentario